preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Tučepi"

Likovno-keramičarska sekcija

PLATNENE TORBE 'HRVATSKI IZUMI'

 

Cilj ovog projekta je upoznati djecu, ali i naše kupce, posebno turiste sa našom kulturnom baštinom - Hrvatskim izumima.

Na našim torbama tako možete vidjeti dječje crteže u raznim bojama sa motivima izuma ovih hrvatskih izumitelja:

Ruđer Bošković, Nikola Tesla, Ivan Vukić, Ante Šupuk, Faust Vrančić, Eduard Slavoljub Penkala, Ivan Vučetić, David Schwarz, Franjo Hanaman, Josip Belušić, Marcel pl. Kiepach i kravata.

Motive 'Hrvatski izumi' smo oslikavali bojama za tkaninu, na platnene torbe da bi naše kupce osvijestili da odbace plastične vrećice i odluče se za ekološke i trajne torbe i tako pridonesu stvaranju čišćeg, zdravijeg svijeta, bez nasilja prema životinjama i prirodi.

     

     

 

PREDMETI OD STAKLA

 

Ove školske godine učenici su na Likovno-keramičarskoj sekciji učili kako izraditi predmete od stakla. Nabavili smo potreban pribor, materijal i boje. Stakleni predmeti i nakit nastaju oblikovanjem i fuzijom stakla. Od stakla koje staklari bace u otpad, mi izrađujemo prekrasan nakit i različite ukrasne i upotrebne predmete.

 

POSUDICE ZA ZAČIN I ŠALICE ZA ČAJ

 

Tema naših zadrugara u ovoj školskoj godini (2011./2012.) su začini i čajevi od mediteranskog začinskog i aromatičnog bilja. Članovi Likovno-keramičarske sekcije su se pridružili ovoj temi i od gline modelirali posudice za začin i šalice za čaj koje su nakon sušenja pečene u keramičkoj peći. 

 

BOŽIĆNE KUGLICE I BOČICE

 

Iščekujući i ovaj Božić, na likovnoj radionici smo, božićnim motivima oslikavali staklene bočice i kuglice za bor. 

 

JOŠ MALO KERAMIKE

 

Rad u glini, bojanje 'biskvita' i još ponešto...

 

KERAMIČKI LISTOVI SMOKVE

 

List smokve ima neobičan oblik te je našim keramičarima poslužio kao inspiracija za izradu zanimljivih reljefa i posudica od gline.

 

OD RECIKLIRANOG PAPIRA

 

Kako reciklirati papir, možete vidjeti na stranicama Ekološke sekcije. Evo dva primjera kako napraviti zanimljive ukrasne predmete od recikliranog papira. Prvi primjer pokazuje kuhinjske natpise, po uzoru na stare vezene kuhinjske natpise/krpe, a na drugom primjeru vidimo ukrasnu zidnu sliku koja oblikom i ukrasima podsjeće na stare torbe, takozvane zobnice. Ovi predmeti se mogu objesiti na zid kao ukras i kao podsjetnik na neka prošla vremena. 

            

                    

           

                          

 

'NEK' ISPUNE VAM SE SVE ŽELJE, TUGU NEK' OTJERA VESELJE'

 

Čvrstu, svijetlu tkaninu smo izrezali na pravokutnike, te ih bojama za tkaninu oslikavali božićnim motivima i stihovima. Kad se boja osušila, fiksirali smo je peglom, vrhove tkanina smo zalijepili za drvene štapiće (za ražnjiće), te zavezali tanku ukrasnu vrpcu. Na kraju smo dobili zanimljive božićne zastavice koje možemo objesiti na vrata ili negdje drugo u našem domu.

            

                     

              

 

OSLIKAVANJE STAKLENIH BOČICA

 

Povodom Božića, oslikavali smo staklene bočice božićnim motivima. Bočice smo bojali bojama za staklo, a nakon sušenja smo ih izložili na našem božićnom prodajnom štandu. Oslikane bočice su lijep božićni poklon, posebno ako se u njih još ulije domaće maslinovo ulje ili neki slatki voćni liker.

            

              

            

 

CVIJEĆE OD KREP PAPIRA

 

Od krep papira raznih boja, učenice su izrađivale zanimljive cvjetove od kojih smo napravili proljetnu girlandu za školsko predvorje.                                                   

          

                            

 

OSLIKAVANJE STARIH ŠKOLSKIH SJEDALICA

 

Evo kako stare školske sjedalice mogu izgledati ako ne bolje od novih, onda svakako originalnije od novih! Sjedalice su Nino i Ivan najprije izbrusili brus-papirom i prebojali bijelom bojom za drvo. Kad se boja osušila, sjedalice su oslikane motivima cvijeća i ptičica, također bojom za drvo.

                                   

            

 

SUVENIRI DALMATINSKE KUHINJE 

 

Na keramičarskoj sekciji učenici su od gline izrađivali suvenire inspirirane dalmatinskom kuhinjom - bronzine, peke, gradele, demejane i sl. Radove smo pekli u keramičkoj peći, a nakon toga bojali prozirnom ili bijelom glazurom.

        

        

                           

 

PRIČA O CIPELAMA

 

Cipele su jedan od čovjekovih najstarijih izuma. Čovjeku je najprije trebalo nešto da zaštiti svoja stopala. Ali povijest cipela daleko je od puke povijesti zaštite stopala. Cipele su od korisnog predmeta za zaštitu stopala vremenom postale sredstvo dokazivanja društvenog statusa.

Kroz povijest cipela možemo pratiti i povijest čovječanstva. Možda niste znali, ali izum cipele s visokom petom pripisuje se Leonardu da Vinciju.

Evo kako su naši učenici od kartona, papira, žice, konopa i ostalog materijala napravili svoju cipelu.

    

 

 

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Anketa
Koja vam provjera znanja više odgovara?Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Tučepi" / Kraj 17, HR-21325 Tučepi / www.os-tucepi.skole.hr / ured@os-tucepi.skole.hr
preskoči na navigaciju