preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Tučepi"

Gostovanja

               SUSRET S KNJIŽEVNICOM                

Jedan školski sat nije bio dovoljan za susret s književnicom Nadom Mihoković Kumrić koja je na zanimljiv način učenicima od 4.-7. razreda predstavila svoj roman Lastin rep. To je roman koji veliča obiteljske vrijednosti i ljubav bez kojih bi svačiji život bio siromašan. Autorica je odgovarala na učenička pitanja vezana uz njen život  (farmaceutkinja po struci) i stvaralaštvo. Njena velika ljubav bila je i ostala pisanje knjiga, san kojeg je uspjela ostvariti, a poruku kako nitko ne smije odustati od svojih snova, poslala je i svim učenicima na ovom susretu. 

Grozdana Vodanović

      projekt «PROŠLOST, SADAŠNJOST, BUDUĆNOST»  u 3.r   

     

U  sklopu projekta «PROŠLOST, SADAŠNJOST, BUDUĆNOST» učenici trećeg razreda su 28. siječnja 2011.g. u svom razredu ugostili svoje djedove i bake.

Govoreći o PROŠLOSTI došli smo do ideje da bi nam o običajima iz prošlosti najbolje mogli pričati naše bake i djedovi. Nakon što su se učenici s običajima našeg zavičaja upoznali na satovima prirode i društva, o njima su trebali i samostalno istraživati. Podijeljeni u skupine istraživali su o odijevanju, starim receptima, starim predmetima kojima su se koristili naši stari i o igrama kojih su se igrali djedovi i bake dok su bili djeca.

      

Završne rezultate svog istraživanja prikazali su na plakatima koje su prezentirali bakama i djedovima. Za naše goste pripremili su pitanja o svemu što ih je zanimalo iz prošlosti, a bake i djedovi su oduševljeno i   sa puno  «žara» odgovarali.

Na kraju smo se počastili ukusnim fritulama koje su bake pripremile.

Evo što su učenici napisali o ovom neobičnom satu:

Dana 28.01.2011.g. imali smo goste u razredu. To su bili naši djedovi i bake. Pogledali smo film o prošlosti koji su snimili učenici naše škole. Poslije smo imali KVIZ STARIH RIJEČI .Bake i djevojčice su bile uspješnije. Bilo je super provesti dva školska sata s bakama i djedovima. Ponešto sam naučila o životu u prošlosti, a nadam se i moji prijatelji.                        Ana Pehar 3.r.

Najviše su mi se svidjele priče o igrama. Neke se i danas igraju, ali se drugačije zovu.                                                                         Ivana Bušelić 3.r.

Najviše mi se svidjelo kad smo igrali kviz starih riječi. Naše goste je bilo jako zanimljivo slušati. Svidio mi se običaj prošenja cura.  Danas tog običaja više nema.                                                                        Diana Rogga 3.r.

Meni se najviše svidjelo kako se nekad izrađivao sapun i kako se prala roba na potoku i na kamenici.                                                 Joško Grozdanić    3.r.


      DANI  MANDARINA U  2.  RAZREDU     

Osim svima dragog i simpatičnog sv. Nikole koji je pohodio našu školu 6. 12. naš razred je isti dan posjetio isto tako dragi i simpatični dide Milenko Gujinović.

Naša učionica je bila puna zlatnih plodova mandarina, klementina, limuna, a i meda kojeg je dide Milenko skupa sa svojim vrijednim pčelama sakupio za nas.

  

Svaki je učenik dobio staklenku meda i mandarina koliko je mogao pojesti i ponijeti. Naravno dide nije zaboravio ni učitelja.

Naš razred je  bio dogovorio odlazak na didovu plantažu u dolini rijeke Neretve u sklopu projekta Dani mandarina. Nažalost vremenske (ne)prilike tijekom studenog nisu dozvolile da to i ostvarimo.

Na kraju ipak mi našem didu Milenku šaljemo jedno veliko HVALA za ono što je dosad učinio za naš razred i obećajemo da ćemo naše Dane mandarina  odraditi u našem trećem razredu.



GOSTI- PREDAVAČI IZ NAŠE ŠKOLE
 
 

Svi oni koji dolaze sa područja cijele Dalmacije, a zainteresirani su za uvođenje inovacija i primjenu informacijsko-komunikacijske tehnologije u nastavi, kao i za primjenu Programa za cjeloživotno učenje, okupili su se 7. prosinca u hotelu Lav u Splitu, na Infodanima Agencije za mobilost i programe EU. Kako se o radu i primjeni ovog programa u našoj školi već naveliko govori i piše u cijeloj Hrvatskoj, a išire; djelatnici Agencije pozvali su učiteljicu Marlenu Bogdanović, kao i  njene učenike Marka Brigića i Vanessu Vanu Rogga, kao svoje gost-predavače,da pred auditorijem od oko 200 zainteresiranih djelatnika sa područja obrazovanja, prenesu svoja iskustva i iznesu primjere iz prakse. Nakon dvadesetominutne prezentacije(možete je preuzeti sa stranica Agencije), svi okupljeni iskazali su svoje oduševljenje i čestitali našim vrijednim učenicima i učiteljima. Vjerujemo da će mnogi, baš zahvaljujući našem nastupu, uključiti i svoje škole u ovaj hvale vrijedan projekt. Toga, 7. prosinca bilo je tako dobro dolaziti iz OŠ Tučepi! Brojni su čestitari poželjeli i sami raditi u našoj školi, ili barem upisati svoju djecu u ovu školu u kojoj se toliko polaže u pripremu učenika za život u 21. stoljeću.

Naši su marljivi učenici i njihova učiteljica, još jednom pronijeli ime svoje škole i svojih Tučepi i proširili dobar glas o načinima i metodama rada koje se primjenjuju u našoj školi.  Zadovoljni su bili i ravnateljica naše škole, gospođa Lolita Pašalić, psihologinja Snježana Glučina, kao i Mirela Majstrović, naša nastavnica engleskog jezika, koje su također nazočile ovom skupu.                                                          

 

   GOST U 4a RAZREDU - Dragan Delić   
 
Kako u četvrtom razredu iz prirode i društva učimo o prirodnim ljepotama naše divne zemlje, 
sjetila sam se da bi bilo zanimljivo pozvati nam u goste nekoga tko će nam iz "prve ruke" ispričati i pokazati zanimljivosti gorskog kraja !
Tako sam zamolila prof. informatike i predsjednika SAK " Extreme", Dragana Delića ( Mirtinog i Matinog tatu ) da nas posjeti !
 
   
 
Moji četvrtaši bili su u napetom iščekivanju i nisu mogli pogoditi tko će nam to doći u posjetu... bilo je tu nagađanja i pitanja : " Hoće li to biti neka glumica ? A da nije neka žena iz Gorskog kotara ? "  Iznenađenje je bilo tim veće, kad je u razred ušao " kršni i stasiti planinar ," kako ga je kasnije opisao naš Noa !
 
    
 
Bilo je jako zanimljivo i neobično tog dana u školi, uživali smo u prezentaciji gorskih krajeva, naših najvećih planina i rijeka ponornica, a učiteljica  je još cijeli školski sat, nakon odlaska našeg gosta, bila " bombardirana" pitanjima i komentarima svojih zadovoljnih četvrtaša!
 
 
U goste smo i ovaj put pozvali naše drage učenike 4. B razreda i učiteljicu Marijanu ! Nadamo se da vam je bilo ugodno družiti se s nama !
 
Evo kako je taj dan doživjela naša Lana :
Jučer smo u razredu imali posebnog gosta iz gorskog kraja. On nam je pričao i pokazivao slike o planinama i selima koje je vidio.
Dok je pričao, drugi su postavljali pitanja. Pokazivao je i opremu za zimu i ispričao kako je jako važno imati zimsku opremu.
Kad se spremao otići, dopustio nam je da u ruke uzmemo njegov mašklin što se zabija u led kad treba nekoga spasiti ili da se brže popne na vrh. Za svaku je stvar objasnio kako se koristi. Bio nas je jako nasmijao.
Uvijek ću se sjećati tog dana, jer je za mene to bio jedan jako zanimljiv dan !
                                                                                            Lana Mravičić 4. A 
 
Našeg gosta smo darivali prigodnim poklonom, a za darivanje je kao i uvijek bio zadužen naš Roko !

   LUTKARSKA PREDSTAVA - MARIONETE   

U sklopu nastave medijske kulture učenici razredne nastave u mjesecu listopadu imali su priliku prisustvovati lutkarskoj predstavi- MARIONETE.
Predstavu su upriličili glumci Udruge branitelja iz Podstrane.
Nakon odgledanog scenskog nastupa, glumci su učenicima demonstrirali tehniku upravljanja marionetama.
Zainteresirani učenici su i sami  radili s lutkama. U oživljavanju lutaka okušali su se i učitelji.
Bilo je jako zanimljivo i poučno!

Fani Mravičić, učiteljica

 

 
     PROMETNI  POLICAJCI  U  1.  RAZREDU    
 
 
15. rujna 2010. učenike prvog razreda i njihovu učiteljicu Marlenu Bogdanović iznenadio je neobičan posjet: prometni policajci održali su edukativni sat o sugurnosti u prometu najmlađih. Učenici su dobili vrijedne upute kako se ponašati u prometu i kako sigurno stići do škole. Saznali su i koje je ponašanje u prometu prihvatljivo, a koje sigurno nije: npr. iznenadili su se kada su čuli kako se djeca NIKAKO nebi smjeli voziti na motoru-čak ni sa kacigom, jer je kazna za takav prekršaj 500kn - a za taj se novac  cijelo ljeto može uživati u sladoledu! Policajci su strpljivo odgovarali na zanimljiva  pitanja malih prvašića: kako se postaje policajac, kako hvataju lopove, čime ih hrane u zatvorima i kako ih noću čuvaju.... Za kraj, pregršt poklona, jer su prvašići bili dobri: bedževi, rasporedi, bojice....i zajednička fotografija - za uspomenu na ovaj koristan i zanimljiv susret!
 

 
    Mama knjižničarka u gostima 3. a razreda    
 
Da bi provjerili tko je pročitao lektiru " Pripovijest o dr. Dollitleu ", pozvali smo u goste Mislavovu mamu - našu knjižničarku Brigitu Mravičić!
 
           Ona se jako potrudila i sastavila puuuno pitanja o zadanoj lektiri! U Kvizu   znanja uspješnija je bila Mislavova grupa, ali je stvarno to bila slučajnost !
Na kraju sata smo se počastili slatkišima, a iz likovne kulture toga dana izrađivali smo životinje od plastelina i glinamola!
             
Bio je to još jedan zanimljiv i neobičan dan u školi !
 

     Naš neobični gost    

Kako smo za Uskrs obrađivali priču „Uskrsni gost, taj gost je zec, pala mi je na pamet ideja da za gosta u 3. a razred pozovem moga nećaka Mateja i njegovog zeca Zagija!

Kako su djeca to doživjela, pročitajte iz njihovih pismenih radova :

„Kad nam je u razred došao gost iznenađenja, svi su bili sretni! To je bio zec Zagi kojeg su donijeli Matej i njegov tata. Davali smo mu listove kupusa. Mateju smo postavljali pitanja.“     Bepo Mravičić

„Naš današnji neobični gost bio je zec Zagi. Njega je u razred doveo dječak Matej Zec je bio crne boje. Davali smo mu salate i poklonili mu uzicu za zeca. Najbolje mi je bilo kad je Zagi izvodio svoj trik: premještao je štipalice za robu!“    Roko Zwirn

„Ja sam se osjećala malo zbunjeno. Nisam znala da je to zec. Mislim da nas je to sve iznenadilo. Po meni je to super iznenađenje! Učiteljičin nećak nam je pričao o Zagiju. Rekao nam je koja je vrsta, koliko je težak i koliko ima mjeseci. Poslije smo se počastili bombonima. Bilo nam je jako, jako lijepo i zabavno!“    Gloria Šumelj

Ja sam se osjećao iznenađeno. Bilo nam je to super iznenađenje od učiteljice Tamare! Došao nam je zec i njegov vlasnik Matej. Učiteljica je Mateju teta. Zec je bio uplašen jer nas je bilo puno. On je crno-bijele boje. Ja bih ga želio imati za ljubimca. Zec zna izvoditi trikove, ali nije ih baš izvodio jer nas je bilo puno!“     

Noa Tomić

                                            

 


   MAMA -  PREDAVAČ U 3. A.   

Ne događa se baš često da roditelji naših učenika sudjeluju u samoj nastavi i to ne kao promatrači već kao predavači. Mama Mirna Zwirn, na poziv učiteljice Tamare Đugum,  prenijela je znanje iz struke na učenike 3. a. razreda među kojima je bio i njezin sin Roko. Izlaganjem o bakterijima, zdravoj prehrani, potrebi pranja ruku... učinila je sat PID zanimljivijim.

 

Tome su pridonijeli i učenici svojim brojnim pitanjima.

 


 
      KNJIŽEVNI SUSRET SA PISCEM ŠIMOM STORIĆEM      
 
 
 
U sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2008. održao se   20. listopada  2008. književni susret s piscem Šimom Storićem. Izdavačka kuća Alfa dovela nam je ovog zanimljivog pisca koji je učenicima od 5. do 8. razreda predstavio svoje dvije knjige: Poljubit ću je uskoro, možda  i Mačka se uvijek dočeka na noge. 
 
 
 
 
 
 
 
U živoj atmosferi učenici su postavljali interesantna pitanja autoru knjiga.
 
 

 
 
 
Nakon susreta i zasluženog pljeska  piscu, učenicima i učiteljima autor je potpisivao knjige koje su učenici kupili i koje je škola nabavila za školsku knjižnicu. Zbog primjerenog sadržaja, knjiga Poljubit ću je uskoro, možda bit će nova lektira učenicima viših razreda.
 
 

       KAZALIŠNA PREDSTAVA : TRI PRIČE     
 
 
 
    Krajem ove posebno duge veljače (29 dana!!!) posjetili su nas vrijedni članovi splitskog kazališta „Licem u lice“ i počastili nas odličnom predstavom „Tri priče“ u režiji Ratka Glavine, koji sa glumicom Anom Pirić tumači i glavne likove u predstavi. Oni zajedno posuđuju svoje glasove zanimljivim lutkama – glavnim glumcima.

    Priče iz bakine ili djedove škrinje, uvijek su poučne i o mnogočemu mogu naučiti malene i pripremiti ih na dobra i loša životna iskustva.

    Predstavu su začinili zanimljivi songovi koje smo svi zajedno pjevali, a posebnost predstave bila je i u tome što su pojedine likove tumačili i naši učenici!! Bili su odlični i zaslužili naše oduševljeno odobravanje i pljesak.

    Nadamo se da će nas naši stalni gosti, članovi kazališta „Licem u lice“ uskoro počastiti još pokojom lijepom i poučnom predstavom.
  

     GOSTOVANJE POZNATE KNJIŽEVNICE    


    U studenom 2007. našu školu posjetila je književnica Maja Brajko Livaković. Književnom satu nazočili su učenici od V. do VIII. razreda, a književnica ih je upoznala sa svojim djelima:

  •  "FINKA FI"
  •  "KAD POBJEDI LJUBAV"




Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Anketa
Koja vam provjera znanja više odgovara?



Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Tučepi" / Kraj 17, HR-21325 Tučepi / www.os-tucepi.skole.hr / ured@os-tucepi.skole.hr
preskoči na navigaciju