2021-09-06 21:12:00

Studijsko putovanje potencijalno darovitih učenika u Park Maksimir - Zagreb

U suradnji s „Udrugom Vjetar u leđa” iz Zagreba OŠ Tučepi i OŠ Stjepana Ivičevića, Makarska organizirali su dvodnevno (3. i 4. rujna 2021.) studijsko putovanje 40 potencijalno darovitih učenika u Park Maksimir u Zagrebu.

Udruga Vjetar u leđa od 2012. godine radi s potencijalno darovitom djecom putem programa verificiranih od strane MZO i AZOO. Udruga se bavi i edukacijom odgajatelja i učitelja te savjetovanjem roditelja potencijalno darovite djece.

Ovo putovanje Udruga Vjetar u leđa je organizirala u partnerstvu s Gradom Zagrebom u okviru Projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprijeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II) kojeg financira Europska unija i proračun Grada Zagreba.

Grupa učenika 6., 7. i 8. razreda (15 učenika iz OŠ Tučepi i 24 učenika iz OŠ S. Ivičevića Makarska) koji su svojim sposobnostima, radom u školi, zainteresiranošću i sklonošću za područje prirode, biologije i kemije prepoznati kao potencijalno daroviti učenici nagrađeni su besplatnim putovanjem u Park Maksimir u Zagreb. Učenike su vodili: učiteljica Prirode, Biologije i Kemije Rozana Alfirević i psihologinja Snježana Glučina iz OŠ Tučepi, te iz OŠ Stjepana Ivičevića učitelji Prirode, Biologije i Kemije Antonio Đerek i Dragica Jerončić i psihologinja Marica Garmaz.

Psiholozi Udruge „Vjetar u leđa” zajedno s biolozima djelatnicima Javne ustanove Maksimir osmislili su 4 vrlo zanimljive, izazovne i kreativne radionice za naše učenike na temu očuvanja bioraznolikosti i zaštite prirode.

Putem radionica metodama istraživačkog učenja učenici su mnogo toga naučili o invazivnim , autothonim i stranim vrstama životinja, imali su priliku napraviti simulaciju izgradnje jednog grada učeći pri tom o održivom razvoju te im je organiziran obilazak ZOO uz stručno vodstvo.

Nakon dvogodišnje stanke u izletima i dr. izvanučioničkoj nastavi u uvjetima pandemije uspješno smo uz poštivanje epidemioloških mjera (testiranje prije polaska na put, nošenje maski i dr.) realizirali ovo putovanje.

Učenje putem igre, pokusa, poticanje na suradnju i preuzimanje inicijative učinilo je ove aktivnosti izrazito zanimljivim i korisnim našim učenicima. I djeca i odrasli izrazili su spremnost za budućim sudjelovanjem u ovakvim ili sličnim aktivnostima.

 


Osnovna škola "Tučepi"