2020-04-17 14:37:00

Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu, obavijest za roditelje

Poštovani roditelji, u nastavi na daljinu osim obrade nastavnih sadržaja krenulo je i vrednovanje i ocjenjivanje. Od velike većine upitanih roditeljia dobili smo informacije da ste zadovoljni međusobnom suradnjom sa razrednim učiteljima, razrednicima i predmetnim učiteljima. Nadamo se da će se ta suradnja nastaviti i nadalje u predstojećim ispitnim situacijama.

Želimo Vam naglasiti kako je svima nama cilj potaknuti trud i zalaganje učenika te iz nastale situacije izvući maksimum, s ciljem dobrobiti vaše djece, a uzimajući pritom u obzir različite životne, obiteljske i ostale faktore koji utječu i mogu utjecati na rad, zalaganje i postignuća učenika.

Svjesni smo ozbiljnosti nastale krizne situacije, pojave egzistencijalnih briga i pojačanoga stresa, ali Vas molimo da budete i dalje uključeni u rad svojega djeteta kao i da se uključite odnosno nastavite kvalitetnu suradnju sa učiteljima.

Ono što učitelji očekuju  od roditelja je slijedeće:

Osigurati i postaviti djetetu pravila škole u kući i odrediti vrijeme za učenje. Svjesni smo  da ni djeca ni roditelji ne doživljavaju svoj dom kao školu i smatraju kako se kod kuće radi samo domaća zadaća. To u ovim uvjetima više nije tako i na takav se način roditelji trebaju postaviti i prema djeci. Odgovornost  je roditelja  da pomognu djetetu – ali ne i raditi umjesto njega. Iako je razumljivo nastojanje roditelja da učenici postignu bolje rezultate, a time i ocjene, pomoć roditelja ne smije prijeći u pisanje zadaća umjesto učenika, izradu radova koji učenici trebaju samostalno napraviti ili pritisak na učenike i učitelje vezano za bolje ocjene. Roditelji koji prelaze u pomoć koja to nije, štete razvoju odgovornosti i samostalnosti učenika te umanjuju njihovu šansu za samostalno snalaženje u svakodnevnim životnim situacijama i aktivnostima. Roditeljska je uloga poticati dijete da samostalno odrađuje sve zadatke i ohrabriti ga da se za sve nejasnoće obrati učitelju. Također, roditelji trebaju surađivati s učiteljima i stručnim suradnicima kako bi osigurali opću dobrobit svoje djece, poticali ih na svakodnevno učenje i dobru organizaciju vremena tijekom nastave na daljinu.

Želimo Vas još jednom ohrabriti te naglasiti važnost kvalitetne suradnje sa školom, kao i zahvaliti na dosadašnjem uloženom trudu!

Svako dobro želi Vam ravnatelj, vaši učitelji i stručni suradnici

Ako naiđete na bilo kakve poteškoće, svakako se obratite razredniku/ci, predmetnom učitelju  ili školskoj psihologinji.

U prilogu vam dostavljamo neke od dijelova iz dokumenta „Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu“ Ministarstva znanosti i obrazovanja te poveznicu koja će Vas odvesti do cijeloga teksta.

Upute za vrednovanje tijekom nastave na daljinu


Osnovna škola "Tučepi"