2019-06-05 08:00:00

Osmaši u Vukovaru

Učenici osmog razreda u periodu od 02.06 do 04.06. su bili na terenskoj nastavi koja obuhvaća učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske. Tijekom posjeta naučili su o demokratskim procesima koji su doveli do stvaranja suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Dana 02.06. 2019. u pratnji razrednice Rozane Alfirević i učiteljice povijesti Petre Markotić krenuli su prema Vukovaru. Na putovanje su krenuli s autobusom koji je inače službeni autobus prve momčadi Hajduka. Prvo stajanje bilo je u Srijanima ispred Osnovne škole Gornja Poljica te su s njihovim osmašima i nastavnicom nastavili putovanje prema Vukovaru. U Vukovar su bili smješteni u hostelu Dubrovnik koji je preuređena vojarna, a vrijeme poslije večere su iskoristili za upoznavanje s učenicima iz drugih škola i međusobno druženje. Drugi dan učenici su odslušali predavanja Domovinski rat i Bitka za Vukovar, obišli  crkvu sv. Filipa i Jakova te izložbenu postavu u Memorijalnom centru Domovinskog rata uz stručno vodstvo pukovnika hrvatske vojske.

Drugi dan posjeta posjetili su memorijalna mjesta na području grada Vukovara: Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put - Put spasa, Vukovarsku bolnicu, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčaru, masovnu grobnicu na Ovčari. Nakon obilaska memorijalnih mjesta slijedilo je predavanje Škola mira i kviz na kojem su naši predstavnici Antea i Barbara Čović osvojili 2. mjesto. Doznali su da je Vukovar ustvari priča o ljubavi i hrabrosti, o snazi i boli, o ljudskom dostojanstvu i pobjedi života.

         

            


Osnovna škola "Tučepi"