preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Tučepi"

 > Naslovnica
Vijesti

Obavijest roditeljima

Autor: Snježana Glučina, 4. 5. 2020.

Temeljem zaključka Vlade RH plan je otvoriti škole za razrednu nastavu (1. do 4. razred) za određene skupine učenika , ali s naglaskom na primjenu uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Upute HZJZ kao i preporuke nadležnog Ministarstva važe za sada samo za period od 2 tjedna od 11.5. do 25.5. 2020.. Nakon toga sukladno epidemiološkoj situaciji, bit će dane nove upute ili će se produžiti trajanje postojećih.

Poštovani  roditelji,

molimo Vas proučite  upute HZJZ i Preporuke za organizaciju rada u razrednoj nastavi Ministarstva znanosti i obrazovanja do kojih možete doći  na poveznicama na kraju ovog teksta.   O Vašoj odluci  hoćete li  u ponedjeljak, 11. svibnja 2020. uputiti  Vaše dijete na nastavu u OŠ Tučepi, molimo Vas obavijestite razrednog učitelja putem e-maila (ili putem vaših već postojećih WhatsApp ili Viber grupa) do utorka 5. svibnja 2020. do 11 sati. Zahvaljujući Vašoj pravovremenoj informaciji  škola će moći  na vrijeme izvršiti sve potrebne pripreme prema  Uputama HZJZ.

 

U temeljnim odrednicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) navodi se slijedeće:

  • Ostanak kod kuće kada je to moguće. Potičemo ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati, s obzirom da broj djece u vrtićima i školama može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštovati. Budući da će se nastava na daljinu i dalje održavati, potičemo nastavak obrazovanja djece razredne nastave od kuće, u svim situacijama kad je to moguće.
  • Boravak u vrtićima i školama potencijalno može predstavljati veći rizik za zarazu djece s COVID-19 nego je to obiteljski dom odnosno kućanstvo, posebno ako su ukućani uključeni u takav tip dnevnih obaveza da mogu dosljedno izbjegavati situacije povećanog rizika za zarazu COVID-19.
  • Za djecu i djelatnike škole s kroničnim bolestima i za djecu čiji roditelji/skrbnici ili ukućani imaju neku od dolje navedenih kroničnih bolesti preporučuje se ostanak kod kuće .  Pod navedenim kroničnim bolestima smatraju se: respiratorne, kardiovaskularne, dijabetes, maligne bolesti, imunodeficijencija, djeca s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima.
  • Ukoliko neki roditelji nemaju drugu mogućnost zbrinjavanja učenika od 1. do 4. r. rad škole neophodno je organizirati na način da se osigura u što većoj mjeri socijalno distanciranje (fizički razmak) kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora. Fizički razmak od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru posebno provode djelatnici u odnosu na druge djelatnike, te se navedeni fizički razmak preporuča održavati kada je god moguće između djelatnika i djece. Fizički razmak kao i pojačanu osobnu higijenu djece neophodno je poticati ali treba očekivati da će kod provedbe neminovno dolaziti do određenih odstupanja uslijed razvojnih značajki ove  dobi djece koje karakterizira:

− istraživanje prostora i predmeta koji okružuju dijete

− znatiželja u odnosu na druge osobe/drugu djecu,

− nepoštovanje uputa, motorička nespretnost i nedoraslost,

− motorički nemir i potreba za kretanjem.

 

U svojim preporukama Ministarstvo znanosti i obrazovanja navodi da će se za učenike od 1. do 4. razreda čiji roditelji nemaju mogućnost zbrinjavanja djece kod kuće nastava dijelom odvijati u školi,  a dijelom i dalje putem nastave na daljinu (satovi Stranog jezika od 1. do 4. r. , Glazbene kulture u  4. razredu i Vjeronauka od 1. do 4. r.) . Dakle, učenici čiji se roditelji odluče uputiti dijete na nastavu u školu trebaju i dalje pratiti nastavu na daljinu za predmete Strani jezik, Vjeronauk i Glazbena kultura u 4.r.

 

Roditelji svih učenika od 1. do 4. razreda imat će mogućnost izbora sukladno Uputi HZJZ da njihova djeca kompletnu nastavu i dalje prate putem nastave na daljinu.

 

Iz uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) ističemo  i slijedeće:

Organizacija rada s djecom. Boravak u  školama neophodno je organizirati na sljedeći način:

• u razredu treba biti  manji broj uvijek istih učenika (po mogućnosti do 9 učenika u razredu i jedan učitelj što ukupno daje po mogućnosti 10 osoba – nakon formiranja skupine učenika po svakom razredu, 14 dana od početka primjene ovih uputa uključujući neradne dane, ne primaju se novi učenici u razred),

• za jednu grupu djece (razred  s navedenim smanjenim brojem učenika)  brine jedan učitelj

• izbjegava se fizički kontakt (bliski kontakt) djece iz jednog razreda s  djecom iz drugog razreda kao i sa roditeljima/starateljima druge djece i drugim djelatnicima ustanove,

• svaki razred  boravi u jednoj odgovarajućoj prostoriji,

• učitelj  s učenicima provodi što je više moguće vremena na otvorenom,

•  školske klupe se razmiču  tako da djeca sjede na udaljenosti od 2 metra i to svako dijete uvijek na istom mjestu.

 

Roditelj potvrđuje pisanom izjavom ravnatelju ustanove prije uključivanja djeteta u ustanovu da dijete nema simptome i bolesti, odnosno da nije u riziku, te da se radi o djetetu s oba zaposlena roditelja i to da je roditelj upoznat s Uputama HZJZ u cjelini.

 

Ovo su samo dijelovi uputa HZJZ, a sa cjelokupni  tekst  (koji sadrži i poglavlja: Organizacija  prostora, Ulazak i izlazak djece i odraslih iz škole, Organizacija rada ustanova; Mjerenje temperature i praćenje pojave simptoma kod zaposlenika, Sumnja na COVID-19; Učenici kojima je osigurana podrška pomoćnika u nastavi odnosno stručnih komunikacijskih posrednici (PUN);  Završne preporuke)

možete pročitati na slijedećoj poveznici:

Upute HZJZ

Upute HZJZ će se prilagođavati aktualnoj epidemiološkoj situaciji, a svakako će se razmotriti potreba i mogućnost prilagodbe uputa nakon prvih 14 dana primjene (uključujući neradne dane). Ove preporuke ne isključuju provođenje drugih preporuka sukladno aktualnoj i promijenjenoj epidemiološkoj situaciji.

 

U nastavku se možete također upoznati sa cjelokupnim tekstom Preporuka za organizaciju rada u razrednoj nastavi i upute za vrednovanje i ocjenjivanje u mješovitom modelu nastave , MZO (koji vrijedi od 11.  svibnja 2020):

https://skolazazivot.hr/preporuke-za-organizaciju-rada-u-razrednoj-nastavi-i-upute-za-vrednovanje-i-ocjenjivanje-u-mjesovitom-modelu-nastave/
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica
Anketa
Koja vam provjera znanja više odgovara?Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Tučepi" / Kraj 17, HR-21325 Tučepi / www.os-tucepi.skole.hr / ured@os-tucepi.skole.hr
preskoči na navigaciju